Kennelträff och vi hade dessutom tur med vädret!

Vilken rolig kennelträff vi har haft i helgen på Lomma kennelklubb, då vi har haft det stora nöjet att få träffa en mängd fina valpar från Lamirada och deras härliga familjer. Väderprognosen inför dagen hade sett osäker ut, men förutom några korta skurar så visade det sig att bli uppehåll hela eftermiddagen när till och med solen tittade fram då och då. Inemot kvällen däremot öste regnet ner under flera timmar, så vi får väl ändå säga att vi hade tur med vädret!

Humöret på topp!

Lite regn verkade inte bekomma varken tvåbenta eller krullisar, då humöret var på topp hela tiden och alla jobbade på så bra med sina perros i de olika prova-på-aktiviteterna. Ett stort tack till duktiga instruktörerna Barbro Andersson (som också är ”släkt” genom Lykke som har vår Dicho som pappa) och Karin Juhl som entusiasmerade deltagarna i Rallylydnad respektive Agility.

Duktigt av alla goa hanhundar att kunna fungera så fint med varandra – trots att det fanns en löptik i sällskapet som spred förföriska dofter runtomkring sig, vilket gärna skapar oro bland hanar som umgås nära varandra. Som uppfödare blir jag naturligtvis också mycket glad och stolt över att få höra berömmande ord från Karin (med lång erfarenhet som instruktör av en mängd raser) att hon upplevde temperamentet mycket bra bland Lamirada-valparna och att de visar mycket kapacitet och arbetsglädje. Några av mina mål är ju att föda upp perros med trevligt temperament och som är arbetande hundar med lämplighet för en mängd olika arbetsområden, då jag tycker att mångsidigheten inom rasen är en så fantastiskt fin egenskap. Här vill jag också passa på att tacka er valpköpare som gör ett så bra jobb med er krulltottar och lotsar fram dem i livet på allra bästa sätt!!

Lamirada-perros på löpande band:

Ice

Tess

  Elsa

Bosse

Conny

Nova

Diva

Skip

Stella

Ylle

Lakrits

Brorsorna Ylle och Lakrits gillade varandra skarpt.

Bella

Dicho-dottern Lykke

Från arbetspassen:

Bosse o Jonas

Bella, liten men naggande god då hon tillsammans med Karolina kämpar på regnet till trots!

Elsa o Matilda

Efter lunch avslutades dagen med ännu mer mingel & umgänge och att prova en hel rallylydnadsbana för de som orkade.

TACK ALLA FÖR EN ROLIG DAG!

Valpträff

Jag vaknade imorse av att regnet smattrade på rutan och visst behövs det regn, men inte just idag då det på förmiddagen var dags för den efterlängtade valpträffen för Diamond-kullen med familjer. Turligt nog visade sig vädergudarna vara var på min sida, för då alla familjerna var på plats upphörde regnet och efter en stund tittade minsann solen fram också.

Tänk så stora alla valparna blivit på bara en månad! Imorgon blir de tolv veckor och nu i veckan är det dags för deras andra vaccination. De är jättefina allihop och så duktiga på lydnadspasset som vi inledde träffen med. Här tränade vi framförallt kontakt med sin valp samt inkallning och hundmöten. Därefter blev det full fart på syskonen, då det var dags för fri lek. Oj, som de sprang och min bil som stod parkerad på gröningen blev ett populärt ställe att gömma sig och att söka skugga under. Därefter somnade hela det trötta gänget in alldeles lagom till att vi tvåbenta skulle äta lunch samt fika i gröngräset. Dessutom hann jag också slå ett slag för spårning genom att visa ett enkelt sätt att träna in korvspår, som en bra grund för framtida personspår.

Såå roligt att återigen få träffa er alla underbara valpfamiljer och det är så härligt att se att de små valparna har utvecklats så fint och lever ett så bra liv hos er!

Huller om buller med systrarna Yster, då Doriz överst får in ett ett nacksving på Bella.

Enzo pausar med sin vattenflaska i högst hugg.

Ludde spanar in läget.

I ett huj var han framme hos Doriz (i bakgrunden matte Ann) för ännu en brottningsmatch och denna gång i famnen på Karolina och Johanna.

Sedan var det Bellas tur att rulla runt i gräset med storebrorsan.

Lily och MissU på promenad med Mats passade på att komma ner en sväng och hälsa på det glada valpgänget. Till deras stora glädje fanns det gott om klappvänliga tvåbenta på plats. Ja, förutom Mats förstås, som nöjde sig med en liten pratstund.

 

 

Hemmavid har det varit full fart på dem, då de har hjälpt mig att röja i valprummet. Till sin stora glädje lyckas de här att lägga vantarna(tassarna) på ett litet torn som ska kasseras, med det är MissU som slutligen går segrande ur dragkampen!

Medan Dicho och Isa tar det lite lugnare och bara softar.

 

 

Rund o go och utställningsträning!

Iza som nu är inne på dag 37  (5 1/2 vecka) av sin dräktighet börjar nu att få en alltmer rund och go mage. Hennes promenader går numera i betydligt lugnare tempo än tidigare. Efter att ha varit illamående från och till så har hennes sug efter mat kommit tillbaka och hon äter återigen med god aptit. Hennes dräktighet fortlöper med andra ord som den ska så här långt. Det ska bli roligt att få valpar här hemma igen och så spännande att få se vad som döljer sig inuti Izas mage!

18557167_649446641931698_4254722046275938208_n

Stå fint kan Tess och Ice också, det visade de då vi igår kväll var iväg på utställningsträning. Tack, Mats för dina bilder och här kommer en av dem på snygge Ice med matte Pernilla. Inledningsvis var de båda krulltottarna lite okoncentrerade i glädje över att få träffa varandra igen, men efter en stund gick det hur bra som helst. Sååå roligt att få se två av Amber-kullens fina syskon tillsammans igen och att de kände igen varandra gick det inte att ta miste på. Efter avslutad träning fick de äntligen stoja runt med varandra och vilka glädjeskutt det blev!

18581961_649446628598366_6639363348651545134_n18555925_649446658598363_8537288726552170993_n

Tess poserar så sött! För henne är det planerat för en valpkull med leverans i höst, tillsammans med fine hanen Ramses. För mer info – se ”Planerade valpar”!

 

 

 

Tess och MissU

I lördags var det ett helt underbart väder här i Skåne och då passade jag på att hälsa på hemma hos foderhunden Tess med familj. Tack, Birthe och Mats för er gästvänlighet och för att ni välkomnade några valpköpar-familjer, så att de kunde träffa Tess i hemmiljö! Jag tog också tillfället i akt och fotade henne i sin fina lurviga vinterpäls.

17202703_613725295503833_6628702272411035163_n

Lily/Noppe-dottern Tess är en så lättsam, godmodig och mkt social liten perrotjej och som alltid när vi träffas blir hon superglad av att återse mig igen och glädjen är naturligtvis ömsesidig! Förutom att jag genom åren träffat henne regelbundet, då hon bland annat varit med oss på ett flertal utställningar och att hon då visat sig klara av både hotellvistelser och stökiga miljöer på ett utomordentligt bra sätt. Jag har också träffat henne i olika vardagssituationer, som uppfödare får jag en speciell relation med de hundar som tillbringat sina första månader hos mig och min familj och det är lika roligt varje gång att få återse Lamirada-valpar! Dessutom har jag också ett par fodertikar från andras uppfödningar och dem är det naturligtvis också viktigt ha kontakt kring.

17264497_613725302170499_3839136956917408826_n

I sommar är det planerat parning (info om hane kommer senare) för fina Tess och det är otroligt att hon nu har kommit i rätt ålder för att själv få valpar! Det känns som igår då hon och hennes syskon skuttade runt och lekte här hemma.

Under söndagen fortsatte det fina vårvädret, vilket passade bra då det var planerat spårträning i MissU:s lydnadskurs. Eftersom det var ett tag sedan som hon gick personspår (då vi på sistone mest tränat viltspår), så lade jag ett relativt kort spår med vinkel. Hon startade spåret med ngt för högt huvud och kan hända var hon lite fundersam över – varför det inte var blodat i spåret, men när hon väl fick ner nosen så gick det som på räls och vinkeln klippte hon på elitnivå, utropade kursledaren som gick tätt bakom mig! MissU fortsätter att övertyga i olika slags nosarbete!

_MG_9959 (2)

 

 

En fin dag i spårskogen!

Idag har vi varit i den vackra skånska bokskogen, n.b. i Eriksdalsområdet och tittat på när Dicho-dottern Lykke klarade anlagsklass i viltspår med högsta möjliga betyg/poäng. Matte Barbro, påhejad av husse Pelle, var den som för dagen gjorde ett bra jobb som linförare. Vilken otroligt fin spårning Lykke gjorde och nog kunde jag se många likheter med Dicho (SE VCH o Årets Viltspårsperro 2011) i hennes spårningsteknik  – spårnoga och fokuserad. Vad sägs om följande fina omdöme: ”Ett utmärkt spårarbete från början till slut. Föredömligt samarbete mellan förare och hund”. Domarens slutkommenter: -Den hunden kommer att bli viltspårschampion!! Ska bli så kul att följa Lykkes framfart i kommande Öppen klass-spår!

IMG_3968

En sagolikt vacker höstdag!

IMG_3964

IMG_3947

Lykke dammsuger bokskogsmarken!

IMG_3955

Glädje efter den lyckade spårningen!

IMG_3984 Lykke och…

IMG_3252IMG_2159

Dicho har likheter också till det yttre, se t.ex. den lyfta tassen!

IMG_3974

Chica fick också pröva sina vingar och lyckades även hon att få ett godkänt i anslagsklass! Grattis x 2 till Barbro o Pelle!

IMG_3960

Mats njuter av det fina höstvädret.

IMG_3966IMG_3970

Därefter stannade vi till på Sjöbo kaffestuga för en mysig fikastund med smålänningarna innan det var dags för dem att bege sig av hemåt.

 

Kennelträff

I lördags var det så dags för Lamiradas Kennelträff och det var så fantastiskt roligt att träffa valparnas familjer med släktingar samt ras/valpintressenter. På förmiddagen som var solig och sommarvarm fanns det gott om tid för mingel och därefter hade vi utställningsträning. Ekipagen jobbade på bra och det märks att de flesta av er valpköpare redan har ställt ut några gånger och/eller börjar få bra kontakt med sina små godingar. Jag ser verkligen fram emot att få följa Lamiradas fina valpar i framtiden. Ofattbart nog är de redan 6 månader gamla och så trevliga, arbetsglada och sociala allihopa.

IMG_3437

Ett underbart vimmel av perros och härliga valpköpare.

IMG_3443

Lily hade fullt upp med de små och när de emellanåt blev för livliga gentemot henne ”talade¨ hon om för dem hur man uppför sig.

IMG_3441 Tess tar en kort paus.

IMG_3454 Chilli (efterlängtat Sthlms-besök)

IMG_3461 Ice kelar med husse Ola

IMG_3467 Basil har bus-stund med matte Annelie

Efter lunchen var det sedan dags för viltspårsträning och valparna fick först bekanta sig med både klöv och blod och därefter fick de gå varsitt kort. enkelt och rakt spår. Alla valparna tog sig an spåren bra för att vara första gången och spårade i skiftande tempo och med lite olika spårteknik.  Jättekul, att få se dem i aktion och Chilli och Tess tog till och med sina klövar i munnen och såg då mäkta stolta ut när de återvände till övriga i gruppen.

IMG_3468 Basil på G

IMG_3452 Elsa med sin sötaste uppsyn!

Jag hade lite svårt att hinna fotografera under dagen, men det blev i alla fall några bilder och jag hoppas kunna få fler foton framöver från ngn annan som varit flitigare med kameran än jag.

IMG_3463

Allt roligt har ett slut!! Här är det Anna och Chilli som tar farväl, för att påbörja sin resa norröver mot kungliga huvudstaden. Tack till alla för att ni kom och hoppas att vi snart ses igen!

Utställningsdebut

Under söndagen var det så dags för två av Lilys 4-månaders valpar att göra utställningsdebut, då Tess (Lamirada Amber Star Born) och Basil (Lamirada Amber Basil) äntrade ringen på Höganäs inofficiella utställning med sammanlagt 204 anmälda hundar. Båda sötnosarna tyckte det var kul att visa upp sig och när det var dags för domare Göran Hallberger att hantera dem blev han överöst med blöta perropussar. Det var naturligtvis extra roligt att höra hans lovord över deras fina temperament och att vi skulle vara glada över deras positiva attityd gentemot okända människor.

DSC_5405

DSC_5414

Efter några fina rundor av de två bestämde sig domaren slutligen för att placera Tess som BIR-valp, medan Basil blev BIM och båda fick var sitt HP. De var så fina och det var en fröjd för ögat att se deras härliga attityd inne i ringen – lite hopp och studs kanske, men det hör ju till när man är en levnadsglad liten valp.

DSC_5417

DSC_5423

Senare på eftermiddagen var det dags för Tess att vara med på BIS-finalen och nu märktes det nog att hon började att bli lite trött efter en händelserik utställningsdag, men trots detta gjorde hon ändå bra ifrån sig. Hon tillhörde sedan inte de valpar som blev utplockade, men jag tycker nog ändå att vi uppnådde målet med de små – att de skulle tycka det är roligt att vistas i utställningsringen.

DSC_5428

Tack alla för en supertrevlig dag vid ringside och tack Mats för de fina bilderna!

 

 

 

 

 

 

 

En härlig helg i hundens tecken!

Äntligen har det blivit lite varmare och det känns faktiskt som om sommaren är på väg på allvar, men det är kanske för tidigt att ropa hej! Det har m.a.o. blivit ett härligt väder för uteaktiviteter av olika slag, så lördagen tillbringade vi hela dagen i viltspårsskogen tillsammans med Barbro och Pelle samt deras krulltottar Lykke och Chica. De tar sig tid att åka ner hit ända från Småland och det är lika kul att träffas varje gång! Dicho verkar lika glad som oss varenda gång vi träffas och då är det nog Lykke han gillar allra mest, förmodligen inte enbart för att hon är hans söta dotter – nej det handlar nog mer om att hon efter löp och skendräktighet doftar så fantastiskt gott.

Inspirerad av en filmsnutt från ekipage som tränar inför Nordiska mästerskapet i viltspår och tänkte jag att ge Dicho något att bita i, så han fick gå ett spår som inledningsvis gick längs med en grusväg. En lång sträcka av första raksträckan var oblodad med enbart klöv. Jag ville jag få ner hans inledningsvis lite för höga tempo och därför var det sedan många vinklar och lurigheter då spåret fortsatte in i skogen, som bestod av bland- och bokskog. Han gjorde lite ojämn inledning utefter vägen, men när han spårade sig in i skogen så var han mkt målinriktad och beslutsam. Precis innan klöven ringade han en del, för att därefter hitta sitt efterlängtade slutmål. Både han och jag var nöjda och också ganska trötta efter avslutad spårning.

Lily spårar i ett lugnt och behagligt tempo, men är inte så taggad på klöven som Dicho. Det jobbar jag nu på och jag vill också att hennes spårning ska bli ännu jämnare – nu spårar hon oftast bäst i spårets senare hälft. Är hyfsat nöjd med hennes insats under dagens spårning, men det kan säkert bli ännu bättre! Lykke verkar gå i pappas fotspår och är redan mkt duktig i spåret – hon gick ett fullängdsspår utan några större problem. Chica gick ett ngt kortare spår och även hon hittade sin klöv. Tyvärr blev det inga bilder tagna, för vi var förmodligen alltför uppfyllda av härliga upplevelser i viltspåret.

Fler foton blev det däremot från söndagens roliga valpträning med Amber-kullen med familjer, som innehöll allt från inkallningsövningar till olika lekar. Tack, ALLA och ha nu en riktigt skön sommar!

IMG_2629

Hela härliga Amber-gänget (som bor i den här landsändan)! Till hösten, då vi träffas igen så ser vi fram emot att också få träffa syskon norrifrån.

IMG_2615 Ice i närbild.

IMG_2620 Basil och Elsa.

Efter träningen blev det tid för lek och ingen av valparna var direkt nödbedd, för det blev full rulle i de små benen.

IMG_2624

Elsa på språng, bl.a. då hennes snabba ben gick som trumpinnar då ”Amberkullens snabbaste” avgjordes och hon fick bästa tiden.

IMG_2621 Tess, nyfiken i en strut!

IMG_2637

Basils kroppsspråk talar sitt tydliga språk, för så här trötta och nöjda var Amber-valparna efter dagens äventyr!

 

 

 

 

 

 

Valpträning

Idag har det varit regntunga skyar över Vallkärra by (eller Valpkärra som den kallas när valparna hälsar på), men vi hade tur för regnet höll sig borta under de timmar vi hade träning med fyra av Amber-kullens snart 4 månader gamla valpar. På programmet stod bl.a. kontakträning med lös hund vid förarens sida och med mkt fokus på själva känslan, d.v.s. att vara mindre upphängd på den tekniska biten (t.ex. hur håller jag i kopplet och hur belönar jag) och istället hitta en träningsglädje och att ha roligt tillsammans med sin hund samt att få den att verkligen vilja följa sin förare trots att så många störningar/syskon fanns en bit ifrån. Därutöver tränade vi också tajming med belöningen (leksaken låg i förarens vänstra armhåla och vid ”klick” från min klicker släpptes den ner till valpen).

IMG_2589

Efter avslutat pass: förutom de vuxna så syns det på marken ett härligt gytter av barn, valpar samt mamma Lily (fin Mors dagpresent för henne att få träffa sina små). Förutom valpfamiljerna som det är lika roligt att träffa varje gång, så var det också kul att det följde med en del släktingar!

IMG_2588

Snabb(fotade)tassade Elsa sätter fart från syskonen och mamman som rullar runt i gräset, förmodligen med siktet inställd på sin familj Ling som här pratar ihop sig med Mats.

IMG_2596 (2)

IMG_2602 Basil

IMG_2613 Ice

Alla ekipage jobbade på bra och valparna hade inga problem att klara av uppgiften, även om de hände att ngn valp emellanåt tappade koncentrationsförmågan och ville hälsa på syskonskaran, men det är också en nyttigt erfarenhet då man som förare måste göra sitt yttersta för att få valpen att återgå till träningen igen.

IMG_2611 Tess

Dessutom hade vi utställningsträning och jag fick fungera som domare vid hantering och tandvisning. Det momentet verkade inte som något större problem för Amber-gänget så här långt, utan här gäller det kanske att försöka att undvika att de låter bli att slicka alldeles för mkt på domarens ansikte eller att hoppa och studsa på denne av pur glädje.

IMG_2597

Barnen i härlig samvaro med krulltottarna!

IMG_2595

Slutligen fick valparna prova på raka och så här till en börja ganska korta och enkla ”korvspår”, för att de så småningom ska lära sig att kunna gå personspår. Under tiden som varje valp gick sitt spår, så fanns det möjlighet för de andra att prova på en miljöbana och en labyrint. Samtliga valpar tog sig utan tvekan igenom banans olika delar – allt från att gå på skiftande underlag till att gå upp med alla fyra tassarna på en rullbräda.

IMG_2600

Lily har nu att återhämtat sig fint efter valpperioden och har nu återfått sin vanliga vikt! Här får hon en skön kelstund med Pernilla.

IMG_2601

Tack, alla för en härlig träningsdag och trots alla vilopauser, vattningar och passiviteträningspass så lär nog ändå de små sötnosarna sova gott i natt!

Därefter har jag bara slappat och tagit det lugnt tillsammans med min familj. Maribel och Hector har överraskat med en fantastiskt god Mors dag-middag. Tack, för en välsmakande grillmåltid och framförallt för att vi fick en mysig eftermiddag tillsammans!

Snödrottningen Zaba och perros i viltspårsskogen

Lina och underbara foderhunden Zaba (samägd med Åsa – Perro Rizados) har nu återvänt till snöfri mark här i Skåne efter att ha tillbringat tre månader på en fjällstation.  Zaba 19 månader, har nu börjat att växa i sin kostym och är sååå fin i sin fantastiska päls – där snön har gjort de vita inslagen i den fluffiga pälsen vitare än någonsin. Dessutom är hon till temperamentet en helt fantastisk perro och det visar sig om intet på hennes glada svans som viftar allt som oftast. Om några veckor åker de återigen iväg för arbete på fjällstationen, men denna gång är det snöfritt på vandringslederna.

IMG_2389

IMG_2368

IMG_2377

I lördags åkte Lina, jag och iväg med Zaba till Hässleholms Internationella utställning, tillsammans med sällskapsdamen Lily som för närvarande tar det lugnt med utställningar efter att nyligen haft en valpkull.

IMG_2421

Det fina ekipaget (ivrigt på hejade av Lily och mig) gjorde en bra insats, men föll ändå inte domaren i smaken. Ja, så är utställningsvärlden ibland – opp och ner och den ena gången är inte alltid den andra lik. Söta Zaba blev i alla fall lika fin på bild som vanligt och du Lina blev inte heller så dum!!

IMG_2423

IMG_2435

IMG_2383

Helgen har även haft tid över för viltspår och i härligt fredagsväder lade Mats och jag ett spår till var och en av hundarna. Isas spår var hennes första för säsongen, medan Lily och Dicho har spårat tidigare. D:os spår fixade han galant även om har fortfarande i sin iver att hitta klöven – tenderar att ibland vilja gå i lite för högt tempo, medan Lily genomgående spårar i en behagligare hastighet. Isas spår blev både snårigare och blötare än det tidigare varit i den delen av skogen, men hon klarade alla svåra partier och tuffade på som om det var igår som hon senast viltspårade. Vilka härliga spårhundar de är alla tre!!

IMG_2395

Lily, nöjd efter avslutad spårning.

IMG_2407

Dicho och Isa är inte så farliga som de ser ut, men oerhört taggade när de slutligen hittade klövarna!

IMG_2415