Love is in the air!

Lousies hundar 040

Hösten är en årstid som hos mig gärna väcker blandade känslor, för de dagar då solen letar sig fram i trädens färgstarka grenverk så kan den vara både njutningsfull och vacker. Medan dagar av mörker och ihållande regn gör mig trött och hängig. De numera allt färre ljusa timmarna bidrar säkert också till den här trötthetskänslan! Hundarna däremot verkar helt opåverkade av årstidernas skiftningar, för de är lika pigga på träning och utomhusvistelser året om! Det sägs ju att man ska försöka undvika att träna hund om man som förare känner sig ur form, men för mig kan det ibland ha omvänd effekt och att jag kan bli på betydligt piggare om jag tar mig ett träningpass med en glad och uppspelt hund vid min sida!

Denna höst som snart går mot vinter kommer att bli en spännande tid, då det börja närma sig parningstid för vår lilla chokladpralin Lily och om allt går planenligt blir det i slutet av december! Den utvalda är den brunpälsade och trevlige Noppe (Figaro), som förutom att han har ett trevligt  temperament också är snygg att titta på. Det har resulterat i att han erövrat ett Svenskt utställningschampionat! Han tycker om att träna både spår och agility, men att ströva i skog och mark är nog ändå det roligaste han vet! Dessutom är han en godmodig hund – vänligt sinnad mot både människor och andra hundar.

IMG_3858

Valet av hanhund har väl med tanke på reseavståndet till honom inte varit det allra enklaste alternativet, men varför göra det för lätt för oss nu när vi hittat en så lämplig partner till vår Lily! Hon och Noppe är två mkt typlika perros, förutom att de är lika utseendemässigt så är de också för övrigt som klippt och skurna för varandra med en inavelsgrad på 0.0 %.

Lousies hundar 047

Lily å sin tur är en söt liten tik med härlig utstrålning och det blev hon också premierad för i våras. då hon på kort tid erövrade hela fyra olika utställningschampionat både inom och utanför Sverige (Svensk, Dansk, Norsk samt Nordisk utställningschampion)! Dessutom är hon ett energiknippe med en underbar arbetsvilja, vilket hon har god användning för i arbete av olika slag. Hon tränar framförallt lydnad, spårning av olika slag och agility – i den här träningen är hon blixtsnabb och jag har fullt sjå att hänga med henne i svängarna! Hon är också glad och nyfiken gentemot både hundar och människor och hon blir överlycklig om ngn tar sig tid med att klia henne en liten stund.

Lousies hundar 005Lily-foton: Szilvia Siba

Nu är det bara att hoppas att december månad kommer att gå i kärlekens tecken! Valparna kommer i så fall att vara leveransklara i april/maj! LOVE IS IN THE AIR!

 

 

 

Liten blir stor!

IMG_3913

Hipp, hipp, hurra – sötaste Zaba, som nu har blivit hela ett år! Hur är de möjligt att hon från ett bedårande sött litet knyte – blivit så stooor! Om några veckor så ska vi resa iväg och fira hennes dag på en int. utställning i Växjö och då får vi hoppas att även utst.domaren se hennes fina exteriör och härliga temperament. Hon och matte Lina har nyligen flyttat till ett stort 1900-tals hus i Stehag, med fin natur precis utanför husknuten! Det låter toppen för en perroflicka med mycket spring i benen!

IMG_3679

Tänk, vad tiden går snabbt och märkligt att jag själv inte ser ut en dag över trettio!! Eller, kanske ändå om jag i skarp belysning trycker mitt ansikte nära in på badrumsspegeln, men varför ska jag göra det! Nä, då är det bättre att spegla sig mer sällan och att då hålla sig till dunkel belysning, så någon bild på mig blir det inte för då kan det ju avslöja ett och annat om min ålder och det kan vi ju vara utan eller hur!

Däremot kommer här lite höstbilder på våra andra perros! Först ut blir Lily, som poserade så här fint tidigare i veckan – under en av de där härliga och regnfria höstpromenaderna.

IMG_3883

IMG_3897

Dicho står redo och bjuder in de andra till lek!

IMG_3861

Isa är inte nödbedd – här skuttar hon och Dicho runt i lekens virvlar!

IMG_3867IMG_3868

Efter motionspasset tycker Lily det är mysigt att slappa i den varma höstsolen och tillsammans med den coola dörrstopps-taxen Max har hon det lugnt och skönt!

IMG_3810

Hösthälsningar från hela perrogänget!

 

 

Lika – ändå så olika!

Nu har höstregnen infunnit sig och de flesta av veckans dagar har det stått som spön i backen! Dessa väderleksförhållanden avskräcker inte ngn av våra tre vattenhundar, så där har de alla tre en gemensam nämnare. För ingen av dem har någonsin varit tveksam till utevistelser oavsett väder, men som många perros ofta är så är de för övrigt ganska olika både utseendemässigt och till sättet. Det är ju också det som bidrar till att göra rasen så spännande – att perros inte är stöpta i exakt samma form! Sedan är det naturligtvis så att jag (och förmodligen andra uppfödare/ägare också) har en speciell typ av perro som jag föredrar, som att den är pigg, energisk och har arbetsglädje samt har ett trevligt temperament. Dessutom att den är proportionell och välbyggd med bra muskulatur.

Dicho – en välbyggd hane i sina bästa år!

IMG_3831
Våra tre perros har stor spännvidd i sina intresseområden och gillar många olika slags arbetsuppgifter. Listan på deras likheter och olikheter skulle kunna göras lång –  här kommer några exempel! Lily och Isa visar stor arbetsiver i t.ex. lydnad, medan Dicho får en extra energikick av att spåra. För honom blir det till vardags mest personspår och hårda spår – varvat med ett och annat viltspår i närliggande skogsområden!  De har också olika jaktintresse, för D bryr sig sällan om varken kaniner eller annat vilt som dyker opp mitt framför nosen, medan Isa är och har alltid varit betydligt mer uppmärksam på sådana saker. Lilys jaktintresse ligger någonstans emellan de två andra. För att hitta den ultimata belöningsformen är det ju bra att titta lite närmare på hur jaktbenägen hunden är! Det är ju ingen tillfällighet att både Isa och Lily är mycket glada för belöningar som kastas iväg! Isa kan göra vad som helst för att få ngn av sina älsklingsbollar! Medan Dicho egentligen bara har en typ av belöningsleksaker som han gillar riktigt mkt och det är pipleksaker av mjukplast att kampa med, dessutom går han igång på smaskiga köttbullar. De andra två har helt olika intresse för mat. för Isa är otroligt glupsk och älskar belöningsgodis och Lily som är en riktig ”långsamätare” är inte alls lika tokig i godisbelöningar.

IMG_0477

Isa stora matintresse fick förresten henne att häromdagen smita in i ett förvaringsutrymme och vräka i sig mat från en säck med torrfoder. Hur mkt hon fick i sig är svårt att säga med tanke på säckens storlek, men om jag känner henne rätt så var det nog en hel del!  När jag så upptäckte att en av hundarna fattades hade hon redan ställt sig vid dörrglipan i väntan på att ngn av oss tvåbenta skulle släppa ut henne. Det gick tydligen att ta sig in utan problem, men att komma ut var uppenbarligen svårare! Kanhända var den utbuktande magen ett hinder? Vi kunde också se att hon därefter rörde sig lite långsammare än vanligt! Nu gällde det att få i Isa vatten och sedan blev det en lång kvällspromenad, för att försöka få igång hennes mage. Det hjälpte tack och lov, för nu kom alla hårda kulor ut den naturliga vägen! Morgonen därpå var hon sitt gamla vanliga jag igen, men tyvärr tror jag  inte att hon blev så vis av erfarenheten! För om hon fick chansen en gång till – skulle hon säkert göra om det!

Vädermässigt är numera den ena dagen inte den andra lik, för fortfarande får vi härligt nog en och annan varm höstdag. Vad sägs om dagens ljuvliga söndagspromenad med hela 18 grader! Här är det Dicho och Lily som hittat en rolig utkikspost, då en kreativ person karvat fram en fin stol från en trädstam!

IMG_3846

IMG_3842

IMG_3844

IMG_3843

 

 

Regnet det bara öser ner!

Idag är det verkligen höstrusk, för regnet det bara öser ner från en alldeles mörkgrå himmel! Ja. det kanske är lika bra att vänja sig vid att de sommarvarma dagarna inte kommer tillbaka förrän nästa år. Usch, vad det låter länge till dess, men det är väl bara att ta ett djupt andetag och ge sig in i det mörka och kalla vinterhalvåret!

IMG_3619

För att jag inte ska bli för tungsint inför det faktum att sommaren 2014 snart är ett minne blott, så får jag väl trösta mig med att denna årstid med alla dess vackra färger kan vara sagolikt fin den också!

IMG_3620

Det känns härligt att kunna plocka in blomsterbuketter från trädgården, där det fortfarande blommar för fullt!

IMG_3737

Hundarna som nu sover så gott år behagligt utspridda på mattan framför mig, verkar inte bekymra sig över väder och vind! Ingen av dem har någonsin visat sig tveksamma till utevistelser i besvärligt väder, utan har alltid gladligen gått med – oavsett om det varit snöstorm eller monsunregn!

IMG_3748

Här kommer nu några bilder på en fint långpälsad Dicho – innan han snart ska klippas ner! Alla våra tre perros har lite olika typer av päls, för Dichos är smålockig med ganska hårda lockar med mycket underull, medan Lily är mer långlockig med luftigare lockar och hennes underull blir mer framträdande först när hennes päls blir riktigt lång. Isa ligger någonstans emellan de andra två, men med mindre underull än Dicho.

IMG_3788

IMG_3767

IMG_3782

Lily med sin betydligt mer kortpälsade kropp, som här klättrar på ett nerfallet träd – smidig som en katt!

IMG_3756

Hur står det då till med de båda foderhundarna? Jo, de växer så det knakar! Zaba (Caraydan Nodalin) har nu hunnit att bli stora damen med sitt första löp i början av augusti! Hon är en pigg, arbetsglad och lättlärd liten perroflicka, som älskar alla möjliga arbetsuppgifter. Här tar hon sig (tillsammans med matte Lina) an sitt första viltspår, som hon klarade fint. Även om det var lite läskigt att hitta en klöv mitt i skogen. men efter en stund tog nyfikenheten överhand och hon bar stolt runt på sin trofe´.

IMG_3760

Iza (Forevertobe Juno) är nu hela fyra månader och har en matchvikt på 12,2 kg. Hon är en pigg och framåt liten tjej och är så duktig på valpkursen, enligt stolta hussen Janne. I slutet av okt. är det dags för utställningsdebut för lilltjejen – spännande!

IMG_3702