Inför det nya året!

I skrivande stund hör jag ett minnesprogram om tsunamikatastrofen på radion och jag skänker en tanke till alla de familjer som har drabbats av stor sorg och smärta efter att ha förlorat nära och kära i semesterparadiset Thailand, den tragiska dagen för ganska exakt tio år sedan. Först i år har svensk regering på allvar börjat att se över möjligheten till ett minnesmonument över de som miste sina liv i de gigantiska vågor som drog in över stränderna och tog med sig allt som där fanns!

Det påminner mig ännu en gång om hur sårbart livet är och att det gäller att ta till vara på det så mycket som möjligt! Dessutom att försöka leva i nuet så långt som det går och att ta till vara på allt som livet har att erbjuda i både vardag och ledighet och att inte hela tiden tänka på allt man ska hinna med i framtiden. Vem vet hur livet ser ut då? Något som är lätt att glömma när ekorrhjulet rullar på som mest är att i handling och ord visa sina närmaste hur viktiga de är i mitt liv, så till min familj vill jag bara säga att: jag älskar er så ofantligt mycket! Tack för att ni finns för mig! Här vill jag naturligtvis också nämna mina vänner (som alltid finns där – i både glädje och sorg) och min släkt, som även de utgör en viktig del av mitt liv.

Till mina tre älskade krulltottar Isa, Dicho och Lily – tack för att jag får vara en del i era perroliv! Ni skänker mig glädje och lust även de dagar när hälsan sviktar och mitt humör är på botten! Ni ser också till att jag kommer ut i friska luften och får röra på mig varje dag! Typiskt mig att bli lite känslosam när jag gör tillbakablickar på året som gått och inför det nya (med allt vad det innebär) som ska firas in om några dagar. Hoppas nu på att 2015 blir ett bra år! GOTT NYTT ÅR till er alla!

IMG_4253 Isa

IMG_4221 Dicho

IMG_4233 Lily

Hon är nu inne på sin tredje vecka efter parningen och än är det för tidigt att se några säkra tecken på dräktighet – det är bara att hoppas, hoppas…!! För Dichos del känns det i alla fall skönt att hennes löpperiod är över för denna gång, för naturligtvis blev det jobbigare för honom än vanligt, då Lily varit borta en vecka mitt i höglöpet och dessutom luktade annan hanhund när hon kom hem igen. Lugnet har nu lagt sig i hundflocken!

Till sist kommer här några härliga bilder från två av Dichos valpkullar! Först ut är söta Saga snart 7 mån. från Norgekullen, som varit och hälsat på hos Torine under hela två veckors tid då valpfamiljen varit på semester!

IMG_4244

Ett riktigt litet kvicksilver med mycket spring i benen!

IMG_4245 Foto: Torine

Så ett litet smakprov på de fantastiska foton som jag precis fått på den söta Norrlandskullen, som nu hunnit att bli 26 dagar! Tack, Jan Smeds för underbara bilder!

IMG_4272 Anja

Söt som socker – kan knappast vara sötare!

 

Lily + Noppe = sant!

Vår chokladpralin Lily är nu hemma igen efter att ha haft en kort, men intensiv kärleksaffär med snyggingen Noppe. De tu gillade varandra från första stund och det blev mycket lek och uppvaktning mellan dem i väntan på att den rätta dagen för parning skulle infinna sig.

IMG_4157

Parningen mellan dessa två underbara perros hoppas vi nu ska resultera i små krulltottar i mitten av februari! Valparna kommer att vara leveransklara i mitten av april och de förväntas att bli godmodiga, sociala, arbetsglada och härligt chokladbruna. Nu har vi en spännande tid framför oss!!

Lily (liggande) tillsammans med sina syskon (systern Bessie fattas) från La Sirenita´s fina B-kull. Sååå otroligt söööta!

IMG_4115

IMG_4156

Noppe poserar!

IMG_4187

Bilderna som följer är på allt det vackra som kunde ses från promenadstråken utefter Skellefte älv!

IMG_4184

IMG_4161

IMG_4159

IMG_4164

På hemresan doftade Lily fortfarande förföriskt gott! Den här Dalmatinerhanen kunde inte stå emot och när hans matte slumrat till, så passade han på att avancera framåt under tågsätena!

IMG_4200

Väl hemma börjar höglöpet nu att mattas av, men Lily och Dicho får hålla sig på behörigt avstånd från varandra ännu en tid!

IMG_4133

Julen närmar sig nu med stormsteg och vi vill därför passa på att önska er alla en riktigt … !

 

JulCollageNy

I väntans tider – nu har valparna hittat ut!

Här hemma är det framförallt Dichos fjärde valpkull, som gjort att vi de senaste dagarna gått i väntans tider! Hans tidigare kullar har ju blivit födda på 60-61:e dygnet, så nu trodde jag nog att även denna kull skulle se dagens ljus efter samma dräktighetsdygn. Men den söta och godmodiga mamma Evita (Ofelia ) har tagit det lugnt över 60:e dygnet och in i det sista har hon i sakta mak följt med husse Lars på den en-kilometer långa vägen fram och tillbaka till deras postlåda. Kanhända är det just den här arbetsuppgiften tillsammans med husse som gjort att hon inte ville valpa alldeles för tidigt. Det känns extra roligt att Dichos fina parningar under några dagars tid nu har gjort just Evita dräktig, för bakom sig har hon två tidigare parningsförsök med andra hanar som inte gjort henne dräktig. Tredje gången gillt och du fick ju rätt Lars, för den här gången lyckades det!

IMG_3584

Evita i väntans tider!

IMG_3585

Hon väntade inte särskilt länge med valpningen och i slutet av natten som varit (61:a dygnet) så hittade fem fina valpar ut – en efter en! Efter många oroliga timmar, så tog sedan själva födseln endast en timme och fyrtiofem minuter. Allt är bra med både Evita och de små sötnosarna! Den som kom först var en svart tik med vit teckning o lång svans, sedan brun tik utan svans, brun tik med svans, svart tik utan svans och sist men inte minst kom en brun hane med halvlång svans. Grattis till ”morfar” Lars och ”mormor” Anna-Greta samt naturligtvis till mamma Evita (en stolt pappa Dicho skickar massor av grattispussar) för en jättefin perokull – vi gläds så med er!

Lousies hundar 177 (1)Pusskalas!! Här får du en stor grattispuss Dicho – för ännu en fin valpkull!

Glädjen över den välmående kullen förbyttes i sorg, då den minsta valpen (en näpen liten brun tik med stubb) dog under andra dygnet! Den kloka modern visade genast att någonting inte stod rätt till med valptiken, genom att ägna den mer uppmärksamhet än de övriga valparna fick! Trots ihärdiga försök att få den lilla att överleva, så somnade hon in på tisdagskvällen! Sååå oerhört sorgligt och jag förstår hur maktlösa ni måste ha känt er, Lars och A- Greta! Nu får vi hoppas att ni kan få lugn och ro därhemma, så att ni får möjlighet att njuta och glädjas över de andra små valparna! Vi tänker så på er! Till vi ses – sköt om er och krama om de små sötnosarna från oss och fina Evita också förstås!

Har gjort lite valpstatistik på Dichos kullar! Sammanlagt fyra kullar – två med sex valpar och två med fem valpar. Könsfördelning: 17 tikar och 5 hanar. Färg: 1 vit, 7 bruna och 14 svarta. Svanslängd: Lång svans: 11 st Halvlång: 1 st Stubb: 10 st. Höftledsröntgen (HD): från ”Danskkullen” är det än så länge endast den i Sverige boende  ”Lykke” Andrea del Egeskovgård (HD A) som röntgats – övriga kullar är för unga ännu!

Dicho har de senaste dagarna också haft en viktig roll här hemma, då han på ett träffsäkert sätt redan i lördagskväll visade att Lilys löp (som vi förhoppningsvis trodde skulle komma ngn gång i dec. månad) var på G! När han med stort intresse började att nosa runt på alla de platser som hon varit på och mycket riktigt – da´n därpå kom den  första bloddroppen! Vilken duktig perrokille han är som därefter faktiskt klarar av att umgås med Lily en stor del av hennes löpperioder (under vår tillsyn, förstås), men när sedan hennes höglöp startar så får vi med lite god planering separera dem i huset under några dagar. Nu är det med andra ord snart parningsdags mellan virvelvinden Lily och charmören Noppe (För mer info:  Se ”Planerade valpar”).  Åh, vad det ska bli spännande! Redan i början av nästa vecka ska de tu sammanföras, så nu är det bara att hoppas att det säger ”klick” mellan dem!

Lousies hundar 096Se upp, nu kommer jag!