Spring i benen!

Här kommer några nytagna bilder på de 17 dagar gamla krulltottarna, som nu börjar att få allt mer spring i sina små ben! Hmm. kanske inte spring direkt, men de rör sig i alla fall mer målinriktat än tidigare. Idag har jag öppnat upp valplådan så att den blivit betydligt större, så nu kan de små sötnosarna utforska även Lilys ligga-lite-svalare-sida.

IMG_0446 Hurra, jag kan sitta!

IMG_0470 Brorsan, jag gillar den här lite mer slappa stilen bättre!

IMG_0473

Gäääsp, mammarollen kan vara krävande ibland!

IMG_0445IMG_0444

Dessutom kommer här några videosnuttar på hjärtegrynen. Mycket nöje!

 

Hela havet stormar!

Hipp, hipp, hurra – valparna blir två veckor ida´! Nu har det  blivit dags för deras första avmaskning och när avmaskningsmedlet kom i munnen blir det lite olika reaktioner bland syskonen. ”Love” var en av dem som tyckte det var mumsigt och hon smaskade förnöjt när hon kände smaken av pasta, medan sjusovaren ”King” åt och slumrade till, åt och slumrade till igen …

IMG_0400 King spanar in läget!

Alla valparna har nu öppnat sina ögon och det har blivit ett helt annat tempo i valplådan, då de också börjat att gå på tassarna istället för att hasa sig fram på armbågarna. Fast än så länge är promenaderna en aning vingliga, men det tar sig för varje dag. Övning ger färdighet! Det är ”Hela havet stormar” allt som oftast i valplådan och de flesta av de små krulltottarna ser då ut som om de har fått en släng av sjösjuka.

IMG_0401 Basil: – Nu ser jag er allt!

IMG_0424 Puh!

IMG_0427 Undrar om det går att både sova och kolla in allt runtomkring samtidigt?

IMG_0429

Mammas lille ”Prince” är också fångad på bild och det blev så likt de bilder som togs på Lily för några veckor sedan.

IMG_0050

IMG_0430

Sov så sött!

IMG_0051

”Star” har hittat en mjuk och go huvudkudde!

IMG_0413

I samband med helgen som kommer är det nog snart dags för att utvidga sötnosarnas rörelseyta och sätta opp grindar i hela valprummet! Det här är säkert LUGNET före den riktiga STORMEN och att de fortfarande sover mycket beror säkert bara på att de samlar krafter och förbereder sig för det flera-veckor-långa partyt som snart ska påbörjas.

 

 

Två blåa ögon!

Livet i valplådan rullar på och nu har de små sötnosarna hunnit att bli hela 12 dagar gamla. Behöver väl knappast säga att de är de sötaste chokladpraliner som finns! Dagens invägning visade att en majoritet av dem har mer än fördubblat sin födelsevikt och alla hanarna väger nu över 700 g, medan tikarna ligger dem hack i häl.

IMG_0368

Tik 3 ”Love” – i drömmarnas värld!

IMG_0370

Hane 5 ”Prince” i skön sömn

IMG_0371

Hane 6 ”King” i John Blunds värld

IMG_0373

Ja, så plötsligt händer det där som vi gått och väntat på! En av hanarna ”Ice” har idag öppnat sina fina blå ögon och att det var just han som kom först är knappast någon överraskning. För redan vid födseln hade han bråttom, då han såg till att komma ut så fort vi kommit innanför Djursjukhusets dörrar.

IMG_0366

HALLÅ världen här kommer jag!

IMG_0365

Hela perroligan – huller om buller!

IMG_0342

En stolt mamma Lily!

IMG_0111

Utanför valprummet  håller ”morbror” Dicho …

IMG_0359

och ”moster” Isa ställningarna!

IMG_0364

 

 

 

 

Grabbarna Grus

Valpäventyret går nu vidare mot vecka 2 och här kommer några bilder på ”grabbarna Grus” – valp 1 (Basil – född på motorvägen inemot Helsingborg) och valp 2 (Ice – född precis innanför dörrarna på Djursjukhuset). Båda med otroligt fina vita teckningar mitt i det chokladbruna och lika som bär!

IMG_0331

IMG_0332

IMG_0334

Lite blandade bilder på syskonskaran!

IMG_0325 Tik 3 också bedårande söt med allt det vita!

IMG_0330 Hane 6 en riktig goding med allt det bruna

IMG_0318 Du och jag

IMG_0321 Hängbiljett

IMG_0317 Syskon-mys

Lily som legat still i valprummet under så lång tid börjar nu att unna sig lite egen tid, men har alltid ett öra inne hos valparna.

IMG_0316

 

 

 

 

 

 

En vecka gamla!

Otroligt nog har det redan gått en hel vecka, sedan Lily och Noppes underbara perrokull föddes. Tiden går så snabbt! Förutom att de har växt mycket på längden (märks så väl då korgen som de läggs i när valplådan ska rengöras börjar att bli för liten) så har de också snart fördubblat sin vikt!

IMG_0292 Tik 3 med sin fina vita teckning

De börjar också att bli allt mer rörliga och från att tidigare mest legat nära sin mammas mage, så sprider de sig numera över hela valplådan. Dessutom har de allteftersom fått mer variationsrika sovställningar, t.ex. på rygg med benen rakt upp i vädret.

IMG_0306 Hane 5 – vilken cool kille!

IMG_0301Tik 4 – söt som socker

 

IMG_0291 Hane 2 med sin gosiga lilla mage

IMG_0312

Dos Amigos!

IMG_0309

IMG_0296 Mys-pys!

 

 

 

 

 

Valp-mys

Med ny kamera och nybakade valpar, så är det svårt att låta bli att fotografera sötnosarna. Här kommer nu lite fler bilder – speciellt tillägnade valpköparna, men naturligtvis också för alla ni andra som följer kullen med intresse. Jag kan inte heller se mig mätt på de små underverken!

IMG_0218 Hane 5 sover så sött

IMG_0219 Hane 6 använder Lily som madrass

IMG_0222 Hane 1 i skön sov-position

IMG_0227 Tik 4 sover så stilla

IMG_0277 Närbild hane 6

IMG_0281 Tik 3 faller också i skön sömn

IMG_0233 Grupp-tryck

Slut på dagens valplåde-bilder!

Avslutar med en helt annan djurart, nämligen en hackspett (”Större” tack för info, Ulrik!). Den  lyckades jag att fånga på bild genom vårt köksfönster, då den trummade på vårt gamla äppelträd som vartenda år ger de allra godaste Filippa-äpplena.

IMG_0239

 

Före och efter – valparnas första vecka!

Äntligen har jag med hjälp av två personal i den fotoaffär där jag precis har köpt en ny Canon-kamera – lyckats att lägga in mina nytagna bilder direkt på datorn!  Enligt handboken skulle det fungera smidigt och lätt via WiFi. Men inte ens expediterna, varav den ena gjorde en kämparinsats och höll på i hela tre timmar, lyckades att få ordning på problemet och det slutade med att jag fick en hederlig gammal USB-sladd med mig hem för att själv  kunna lägga över bilder på datorn även fortsättningsvis. Så här långt är jag i alla fall nöjd med själva kameran, som är liten o nätt och enkel att använda samt ger bra porträttbilder med fin skärpa. Motiv i snabb rörelse har jag ännu inte tagit med den, så jag hoppas att kameran har bra kapacitet för den typen av bilder också!

Nu till Lily – här kommer ett axplock av bilder på henne:

IMG_0050

IMG_0051

IMG_0049

IMG_0130

Lily i väntans tider – dagen före födsel och nu kan jag se på henne att hon tycker att kroppen börjar att kännas tung!

IMG_0009

Uttrycket i de här ögonen säger mer än ord!

IMG_0011

Snälla ”syskonen” Dicho och Isa gjorde henne sällskap och väntade tillsammans med henne.

IMG_0097

IMG_0029

Så kom de då till slut  – Lilys efterlängtade valpar! Sex helt underbara chokladpraliner (fyra hanar och två tikar) och såg till att det blev liv och rörelse i valplådan.

IMG_0163

Hela gänget i mjölkbaren! Från vänster (siffrorna är i den ordning som de föddes): Tik 4, hane 2, hane 1, hane 5, tik 3 och hane 6.

IMG_0201

”Grabbarna Grus” (hane 1 och 2 –  med mest vitt) kämpar sig fram mot utfodringsplatsen!

IMG_0165

Hane 2 har hittat en skön madrass bestående av sina syskon!

IMG_0173

Hane 5 breder ut sig över de andra!

IMG_0210

Matdags igen!

IMG_0194

Hane 1 kurar in sig i sin mamma päls!

IMG_0174

Fin formation på de sovande sötnosarna.

IMG_0205

IMG_0149

Lily och pappa Noppe tyckte om varandra från allra första stund och det ska bli så spännande och roligt att få följa deras kärleksbarn från valp till vuxen hund!

 

 

 

 

 

 

 

Lilys valpar har kommit!

IMG_4482

Jag bara förbereder mig!!

Efter en dramatisk natt kom vi i morse hem kl. 6.00 med den nyblivna mamman Lily och hennes bedårande sex små chokladpraliner – alla med lång svans. Det började med att hon fick sin första krystvärk kl. 23.50 igår kväll och under en timmes tid kom det sedan endast en värk till och då började hon att bli alltmer påverkad och flåsig samt fick bara mer och mer ont. Flera gånger försökte jag få igång valpningen genom att springa med henne i raskt tempo, men utan resultat. I dialog med veterinär på Djursjukhuset i Helsingborg, så bestämde vi oss så småningom för att packa ihop oss och genast ta bilen dit för att kunna komma fram så fort som möjligt.

IMG_4492

När ca tio min. återstod av bilresan började Lily plötsligt att få fart på sitt krystande och mitt i mörkret i baksätet på en Honda CRV föddes så den första hanen – en underbar liten hanvalp (med vit krage, fyra vita ben o vit svanstipp) som visade sig vara viljestark redan från start, för han vrålade högt för att så snabbt som möjligt få suga modersmjölk från sin mammas spenar. Eftersom Lily hade varit så påverkad av sina smärtor tidigare på kvällen, så bestämde vi oss för att stanna kvar ännu ett tag på Djursjukhuset. Jag var dessutom inte så sugen att hjälpa till att förlösa de återstående valparna i ett trångt baksäte med en ficklampa, som jag höll mellan tänderna, som enda punktbelysning.

Mats fick under resans senare del känna av hur trist en konversation kan bli med en person som ser ut som om hon håller på att sätta en ficklampa i halsen. Han gjorde nämligen enträgna försök att prata med mig, men fick av förståeliga skäl inga svar! Förutom mina talsvårigheter var jag också fullt upptagen och djupt koncentrerad för att Lily och hennes förstfödde son skulle få starta sitt liv tillsammans på ett så bra sätt som möjligt! Med den lille invirad i en fleecefilt gjorde vi sedan entre´på Djursjukhuset och precis när vi kommit innanför dörrarna är det dags för valp nummer två att födas och honom fångade jag upp i en handduk så att han inte skulle ramla i golvet. Det var en pigg liten krabat med en fin vit halvkrage, fyra vita ben och en vit svanstipp mitt i det bruna (mkt lik sin äldre bror).

IMG_4494

När Lily sedan lade sig ner tittade nästa söta valp ut, som blev tik nummer ett (vit fläck i nacken, vitt på bröstet, vit svanstipp o 4 vita tassar)! Sedan kunde Lily pusta ut en liten stund , för det tog en timme och femton minuter innan nästa fina tik (vitt på bröst o lite vitt på tassar) knackade på dörren för att komma ut! Därefter kom de sista goa hanarna i snabb följd nr 5 (vit strimma på huve´t o vitt på bröstet) ) och den sista hanen (helt brun) valde att backa ut med bakbenen före!

Vilken bedrift det var av Lily – hon var bara så duktig och gjorde precis vad man kunde förvänta sig av en fullfjädrad mamma och lite till, då hon på ett otroligt moderligt sätt tog så väl hand om de små varefter de poppade ut. Dessutom var hon så  lugn och tålmodig gentemot personalen som arbetade i den för henne nya och främmande miljön och hade heller inga problem med att de också tog sig an hennes små krulltottar.

IMG_4501

Nu är det skönt för både oss och de nya små liven att vara hemma i den lugna valplådan och lugnet sänker sig sakta men säkert! Närmsta veckorna är det i huvudsak kärlek och omsorg från deras mamma som gäller och mat o sömn och mat o sömn….för oss alla känns det som just nu!

Fortsättning följer!

Lily skrider fram och på resande fot!

Ännu en bild på Lilys runda mage och idag är det dygn 57 och det går att se att de små krulltottarna därinne blir allt större och trycker sig nu tyngre ner mot sin mammas buk! Igår kväll när hon och jag låg och myste i soffan kunde jag känna flertalet kraftiga sparkar inifrån henne mage och inte bara en, utan två, tre och …! En härlig känsla att få ta del av den hemlighet som hon bär på i sin gosiga och mjuka mage! Det märks att det nu börjar att bli alltmer trångt i magen, för de senaste dagarna har hennes aptit minskat betydligt och nu vill hon helst bara äta upp det jag toppar torrfodret med (för att få henne att åtminstone äta lite grann), som t.ex. hemmagjorda köttbullar och torkad Vom. Det duger minsann inte att äta vad som helst för en högdräktig söt liten perrotik vid namn Lily!

För övrigt har hon den senaste tiden fått ett annat sätt att röra sig på under de allt kortare promenaderna, då hon i stället för att trava fram i rask takt rör sig med en ny slags värdighet när hon liksom skrider fram i sakta mak med högburet huvud trots sin rultiga mage – nästan lite drottninglik! Med jämna mellanrum stannar hon till och ser så stolt ut när hon sveper med blicken över sina domäner, för att en kort stund senare fortsätta promenaden.

IMG_4469

I väntans tider har vi också gått för att Maribel skulle komma hem efter sina härliga semesterveckor i Thailand tillsammans med bl.a. pojkvännen Timmie. Han har ända sedan i höstas varit på resande fot och kommer även han att ta sig tillbaka till nordligare breddgrader inom en snar framtid. Jag tycker naturligtvis att det är roligt för båda våra barn när de reser iväg och får se och uppleva andra delar av världen än Sverige, men det är ändå alltid lika skönt när flygresan är över och de är hemma igen!

IMG_4439

På resande fot kommer också lilla söta foderhunden Zaba att vara i helgen, då hon tillsammans med matte Lina ska resa till en fjällstation i närheten av Åre där de ska stanna hela våren. Lina och nio andra personal kommer att serva kringvandrande fjällturister och det ska bli så spännande att följa de två skåningarnas upplevelser norröver! Bara resan ut till arbetsplatsen är ju ett äventyr i sig – en mils skidåkning med springande hund bredvid sig och med packning som transporteras på bandvagn. Mer om deras äventyrliga vistelse går att läsa på Linas nystartade blogg http://kalasbarnet.bloggspot.se/!

IMG_4375IMG_4377

Några andra godingar är de här små söta nio-veckors valparna, som nyligen kommit hem till sina familjer. Sötnosarna är från Dichos senaste kull med fina tiken Evita. Bottnia-kullens födelse var mycket efterlängtad av både Lars och Anna-Greta och jag är så glad att det blev valpar den här gången, eftersom Evita två tidigare löp gjort parningar med andra hanar som inte lyckats så bra.

Idag kom det här fina häftet med posten som ett vackert minne från våra hundars kärleksmöte, som alltså så småningom resulterade i kullen här nedan. Det har varit så roligt att ha fått lära känna er i familjen Smeds och ni har genom den kärlek och omsorg som ni gett valparna sett till att de fått en fin start i livet! Det känns också bra att de små sötnosarna har kommit till trevliga hem med aktiva och engagerade familjer, som redan har hunnit att gå på hundkursen ”Före-valp”. Lycka till med era nya familjemedlemmar!

IMG_4470

De underbara bilderna är tagna av Jan Smeds och de kommer kanske inte helt till sin rätt här, eftersom jag fotograferat av dem med min mobil!

IMG_4471

IMG_4473