Valpträning

Idag har det varit regntunga skyar över Vallkärra by (eller Valpkärra som den kallas när valparna hälsar på), men vi hade tur för regnet höll sig borta under de timmar vi hade träning med fyra av Amber-kullens snart 4 månader gamla valpar. På programmet stod bl.a. kontakträning med lös hund vid förarens sida och med mkt fokus på själva känslan, d.v.s. att vara mindre upphängd på den tekniska biten (t.ex. hur håller jag i kopplet och hur belönar jag) och istället hitta en träningsglädje och att ha roligt tillsammans med sin hund samt att få den att verkligen vilja följa sin förare trots att så många störningar/syskon fanns en bit ifrån. Därutöver tränade vi också tajming med belöningen (leksaken låg i förarens vänstra armhåla och vid ”klick” från min klicker släpptes den ner till valpen).

IMG_2589

Efter avslutat pass: förutom de vuxna så syns det på marken ett härligt gytter av barn, valpar samt mamma Lily (fin Mors dagpresent för henne att få träffa sina små). Förutom valpfamiljerna som det är lika roligt att träffa varje gång, så var det också kul att det följde med en del släktingar!

IMG_2588

Snabb(fotade)tassade Elsa sätter fart från syskonen och mamman som rullar runt i gräset, förmodligen med siktet inställd på sin familj Ling som här pratar ihop sig med Mats.

IMG_2596 (2)

IMG_2602 Basil

IMG_2613 Ice

Alla ekipage jobbade på bra och valparna hade inga problem att klara av uppgiften, även om de hände att ngn valp emellanåt tappade koncentrationsförmågan och ville hälsa på syskonskaran, men det är också en nyttigt erfarenhet då man som förare måste göra sitt yttersta för att få valpen att återgå till träningen igen.

IMG_2611 Tess

Dessutom hade vi utställningsträning och jag fick fungera som domare vid hantering och tandvisning. Det momentet verkade inte som något större problem för Amber-gänget så här långt, utan här gäller det kanske att försöka att undvika att de låter bli att slicka alldeles för mkt på domarens ansikte eller att hoppa och studsa på denne av pur glädje.

IMG_2597

Barnen i härlig samvaro med krulltottarna!

IMG_2595

Slutligen fick valparna prova på raka och så här till en börja ganska korta och enkla ”korvspår”, för att de så småningom ska lära sig att kunna gå personspår. Under tiden som varje valp gick sitt spår, så fanns det möjlighet för de andra att prova på en miljöbana och en labyrint. Samtliga valpar tog sig utan tvekan igenom banans olika delar – allt från att gå på skiftande underlag till att gå upp med alla fyra tassarna på en rullbräda.

IMG_2600

Lily har nu att återhämtat sig fint efter valpperioden och har nu återfått sin vanliga vikt! Här får hon en skön kelstund med Pernilla.

IMG_2601

Tack, alla för en härlig träningsdag och trots alla vilopauser, vattningar och passiviteträningspass så lär nog ändå de små sötnosarna sova gott i natt!

Därefter har jag bara slappat och tagit det lugnt tillsammans med min familj. Maribel och Hector har överraskat med en fantastiskt god Mors dag-middag. Tack, för en välsmakande grillmåltid och framförallt för att vi fick en mysig eftermiddag tillsammans!

Valpar och perroflickor på grönbete!

Idag har jag och lilla foderhunden Tess åkt iväg till ett grönområde i Lomma, för att där sammanstråla med Lena och hennes söta bordercollievalp Billy. Det tog inte lång stund förrän de små bekantat sig med varandra och sedan var det full fart. Två raser och två valpar med mycket spring i benen, sååå kul de hade – de lär nog sova gott i natt!

IMG_2506

Ta mig om du kan!
IMG_2510 Billy med öronen på svaj.

Kort vila, sedan var det full fräs igen! Lena bjöd på god fika och som alltid när man precis bullat upp, så drog det in mörka moln och började regna. Molnen drog turligt nog snabbt förbi och det blev uppehåll igen.

IMG_2517

IMG_2523

Kram, kompisen!

IMG_2544

Here we go again!

IMG_2524

Ska vi leka ”Följa John”?

IMG_2549

IMG_2537

Trött jag, näää inte ett dugg!!

Tack, Lena och godingen Billy för en rolig eftermiddag – det får vi göra om!

IMG_2540

Lily har också haft det roligt i det gröna och i sällskap med hennes bästa kompis Zaba och matte Lina hade vi en mysig utflykt till Bjärred.

IMG_2574IMG_2578

Inemot slutet av veckan åker de två norrut igen och om några veckor börjar sommarsäsongen med jobb på fjällstationen Helag. Dessförinnan hinner de att göra några längre stopp i Uppsala och Mora. Hoppas ni får fina månader och vi ses till hösten igen!

IMG_2557

Sitta fint och se söta ut – nää det är inte vår stil, men grimaser är vi bra på!

IMG_2570

Vad ska vi hitta på för kul nu?

IMG_2562

We are the Dancing Queens!!

IMG_2585

IMG_2577

Kom igen, Lily!

IMG_2580

 

 

 

 

 

 

 

Valp Syd

Min valpturne´, som började i Stockholm och sedan fortsatte söderut, är nu avslutad. Därefter har jag klämt in lite andra hundnyheter, men den som väntar på nå´t gott väntar aldrig för länge – sista valpen jag hälsade på är godingen Ice (Lamirada Amber Fire and Ice) som bor med sin familj i Höllviken/Räng, bara ett stenkast från havet. Han lär få många möjligheter till bad framöver, men än så länge tar han det lite lugnt och badar oftast bara tassar och ben. Förutom att vattnet fortfarande är iskallt, så blåser det friska vindar nere på stranden och då far vågorna med full kraft inemot land. Tuffa förhållanden för en liten valp – knappt en tvärhand hög!

IMG_2489

Ice blev så glad vid min ankomst och att han kände igen mig råder det inget tvivel om och det blev många blöta pussar i mitt ansikte. Han älskar att vara ute och medan jag hälsade på så var han knappast inomhus en enda gång.

ice

Favoritstället framför andra verkar att vara i den svalkande skuggan under barnens hoppmatta. Dessemellan fick han fart på sina små ben och for som en virvelvind över gräsmattan och gärna då med en leksak i munnen.

DSC00426

IMG_2500

Här har han hittat en smutsig göl att bada i och utan höga vågor också, så vad kan vara roligare än det för en levnadsglad liten vattenhund!

IMG_2503

Tack, för en härligt eftermiddag i er soliga trädgård och för allt det goda som ni bjöd på! Batteriet på min kamera behagade att ladda ur mitt i fotograferingen, så tack Pernilla för att du skickade några fler bilder. Det var så roligt att träffa hela er familj igen och att få krama om finingen Ice förståss. Vi ses ju snart igen, för om några dagar är det dags för valpkurs igen!

IMG_2199

Till er alla önskar jag nu en fortsatt skön vår! Här är bokskogens skira lövverk (i närmast limegrön färg) och…

IMG_2482

vårt gamla Filippa-träd (som varje år ger mängder av äpplen) i full blomning. Vackert, så det förslår!

IMG_2438

 

 

 

 

Snödrottningen Zaba och perros i viltspårsskogen

Lina och underbara foderhunden Zaba (samägd med Åsa – Perro Rizados) har nu återvänt till snöfri mark här i Skåne efter att ha tillbringat tre månader på en fjällstation.  Zaba 19 månader, har nu börjat att växa i sin kostym och är sååå fin i sin fantastiska päls – där snön har gjort de vita inslagen i den fluffiga pälsen vitare än någonsin. Dessutom är hon till temperamentet en helt fantastisk perro och det visar sig om intet på hennes glada svans som viftar allt som oftast. Om några veckor åker de återigen iväg för arbete på fjällstationen, men denna gång är det snöfritt på vandringslederna.

IMG_2389

IMG_2368

IMG_2377

I lördags åkte Lina, jag och iväg med Zaba till Hässleholms Internationella utställning, tillsammans med sällskapsdamen Lily som för närvarande tar det lugnt med utställningar efter att nyligen haft en valpkull.

IMG_2421

Det fina ekipaget (ivrigt på hejade av Lily och mig) gjorde en bra insats, men föll ändå inte domaren i smaken. Ja, så är utställningsvärlden ibland – opp och ner och den ena gången är inte alltid den andra lik. Söta Zaba blev i alla fall lika fin på bild som vanligt och du Lina blev inte heller så dum!!

IMG_2423

IMG_2435

IMG_2383

Helgen har även haft tid över för viltspår och i härligt fredagsväder lade Mats och jag ett spår till var och en av hundarna. Isas spår var hennes första för säsongen, medan Lily och Dicho har spårat tidigare. D:os spår fixade han galant även om har fortfarande i sin iver att hitta klöven – tenderar att ibland vilja gå i lite för högt tempo, medan Lily genomgående spårar i en behagligare hastighet. Isas spår blev både snårigare och blötare än det tidigare varit i den delen av skogen, men hon klarade alla svåra partier och tuffade på som om det var igår som hon senast viltspårade. Vilka härliga spårhundar de är alla tre!!

IMG_2395

Lily, nöjd efter avslutad spårning.

IMG_2407

Dicho och Isa är inte så farliga som de ser ut, men oerhört taggade när de slutligen hittade klövarna!

IMG_2415

 

 

 

 

 

Foderhanen Basil

Här kommer en liten presentation av 12-veckor gamla Basil (Lamirada Amber Basil), som tillsammans med sin syster Tess är den senaste foderhunden hos oss. Han lever ett härligt lantliv tillsammans med Annelie och Ulrik, en katt och två hästar i Mörrum, Blekinge.

I början av förra veckan var det så dags att hälsa på Basil med familj och vid ankomsten blev jag hjärtligt välkomnad av den lille godingen, som studsade av lycka när han såg vem jag var. Vilket härligt liv han lever ute på landet! Han tillbringar en stor del av dagarna utomhus och nyfiken som han är så ägnar han mkt tid åt att undersöka trädgården och dess omgivningar, t.e.x. krypa under presseningar, klättra upp på stenar och undersöka blommor.

IMG_2092

Något kul på gång?

IMG_2094

Basil är inte bara bedårande söt med sin fina teckning, sitt vackra huvud och sin smidiga lilla kropp – han är också mkt framåt och social, som exempel gick en av granngårdens hantverkare in på toaletten där Basil låg i djup sömn och då tittade han bara upp och somnande om igen. Han gillar skarpt att sova med besökares fötter som huvudkudde. Dessutom har han förmåga att kunna koppla i olika sammanhang och är såå duktig på att fokusera sig på det han är mitt uppe i, om han t.ex. leker eller biter på en leksak så fortsätter han med det oavsett vad som händer runtomkring honom.

IMG_2100

Det finns mycket gott att tugga på för en liten valp och matte Annelie får vara snabb att plocka ut alla de godsaker som Basil hittar.

IMG_2085

Efter trädgårdvistelen tog vi en ljuvlig promenad i vitsippeskogen.

IMG_2105

Vilka härliga små glädjeskutt Basil gjorde under promenaden och här leker han Herre på täppan!

IMG_2114

Fodertiken Tess

Nu ska jag be att få presentera vår nya fodertik Tess (Lamirada Amber Star Born), som precis som foderhanen Basil kommer från Amber-kullen. Denna lilla glada och söta chokladpralin har precis blivit 12 veckor och bor sedan en tid tillbaka hos sin malmöitiska foderfamilj,  som består av matte Birthe och husse Mats. Hon fördriver dagarna med att upptäcka världen runtomkring henne och att leka samt att sova mellan varven. Det finns ju så otroligt mkt spännande för en nyfiken valp på upptäckarstrået!

IMG_2269

Vem kommer där?

IMG_2275

Här leker hon tafatt med en valpkompis.

IMG_2338

Här hälsar hon på hemma hos oss och är full av beundran av våra vuxna perros då de rullar runt i gräset!

IMG_2188

Skönt med lite siesta.

IMG_2318

Full rulle igen – Tess gillar att ha ngt i munnen när hon springer!

IMG_2256

Mammas flicka – lika eller hur!

IMG_2241 Lily

 

 

 

 

 

Älsklingen Dicho – 6 år!

Nu har vi ännu ett maj-barn att gratulera. Dicho som fyller ida´, hipp, hipp, huuurra! Denna underbara perrokille som otroligt nog nu har blivit hela 6 år. Tänk vad åren går! Han skapar en god balans i familjens perroflock tillsammans med två ystra tikar och gentemot dem är han snällheten själv. Han är också en riktig kelgris och missar aldrig en chans att bli kliad och då helst på magen eller bakom öronen. IMG_2159 Dicho är pappa till 22 fina valpar både i och utanför Sverige och dem ska det bli otroligt spännande att följa i framtiden. Glädjande nog har två av hans utländska valpar hamnat i Sverige – foderhunden Iza (Forevertobe Juno) och Lykke (Andrea del Egeskovgård), så dem har vi möjlighet att träffa lite oftare. Hans favoritsysselsättning framför alla andra är viltspår och det har han bl.a. visat genom att under en enda höst göra så bra ifrån sig att han blev både Viltspårschampion och Årets bästa Viltspårsperro. Snart är det dags att återigen börja viltspåra och nu ser det ut som om det blir husse Mats som kommer att lotsa honom fram i spåret – kul! Dessutom är han snygg att vila ögonen på – vilket resulterat i mkt fina utställningsmeriter, då han blivit både Svensk och Dansk utställningschampion samt Internationell UCH. IMG_2201 GRATTIS vår älskling Dicho – hoppas du har många fina år framför dig! IMG_2216 IMG_2210 Är vi klara nu?

Älskade Isa – 8 år!

Idag fyller vår äldsta perro Isa 8 år. Hipp, hipp, hurra för födelsedagsbarnet! Vår underbara perrotjej, som med sin härliga energi och arbetsglädje samt sitt underbara temperament har banat väg för familjens två andra hemmaboende perros, Dicho och Lily.

IMG_2139

Måtte hon få behålla sin spänst och arbetsförmåga många år framöver! Söt som socker är hon också.

IMG_2153

Hallå, har någon sett var min älskade boll blev av?

IMG_2151

Ska vi träna nu? Jag är redo!

Idag ska det firas med pannkaks-surprise, med allt möjligt smaskigt i! GRAAAATTIS älskade Isa!