Historik

Perro de Aqua Español är en gammal ras som funnits länge i Spanien. Den har samma ursprung som franska Barbet. Utseendet och arbetsuppgifterna varierade beroende på var i Spanien den levde. Rasen delas upp i tre olika typer eller blodslinjer. Typ ”Sierra” kommer från de södra delarna av Spanien och de är lite högre än de från norr. Mankhöjden kan vara upp till 54 cm. De är robusta och gedigna med rundade revben. Pälsen är flera ulliga lager/skikt och färgen är oftast svart eller brun. Typ ”Marismeño” är från sumpmarkerna. Dessa hundar är utan eller har väldigt lite underull, vilket resulterar i väldigt vackra lockar och de föds mestadels med mörkbrun päls. De är lite lägre och lite längre än ”Sierra” typen. Hundarna är inte så robusta och med en mankhöjd på ca 48 cm. Dessa hundar används mestadels som apporterande och jakthundar. De kommer från regionerna kring Sevilla, Huelva och Doñana nationalpark. Typ ”Norr” har en finare struktur och plattare revben. Pälsen är mestadels sand och/eller lerfärgad. Den är ullig och mycket tät, vilket är orsaken till färre lockar. Rasen har mestadels använts som hjälp åt fiskarna, som att dra ut fiskenät och fånga fisk och fiskeredskap som ramlat över bord. Dessa hundar kan av naturen vara lite misstänksamma mot människor, vilket beror på att de arbetar så självständigt. De tre blodslinjerna är idag uppblandade och numera finns det bara en Perro de Aqua Español, men samtliga typer är korrekta enligt rasstandarden. Det är förmodligen så att ett flertal hundar har mer karaktär av en viss blodslinje. År 1975 började man i Spanien att välja ut hundar med de mest specifika utseenden och karaktärer och sammanställde då en rasstandard. Internationellt blev rasen godkänd 1999. Samtidigt blev den också godkänd i Sverige och redan 1997 kom de två första exemplaren hit.

Användningsområde

Det är en allsidig ras med stort användningsområde som deltar i tävlingsgrenarna agility, bruks och lydnad. I hemlandet Spanien testar man herde-, jakt- och vattenhundsegenskaperna genom funktionsprov och där används den av brandmän och räddningsmanskap samt av polisen som skyddshund.

Hälsa

Den är i stort sett en mycket frisk ras. Höftledsproblem förekommer och där finns ett hälsoprogram med krav på officiell höftledsstatus för avelsdjur. Lär gärna mer om sjukdomar på klubbens webbplats under RAS där rasklubben har sin avelsstrategi för att hjälpa uppfödare att avla på friska individer.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är trogen, lydig, glad, arbetsvillig, vaksam och välbalanserad. Vaktinstinkten och förmågan till självständigt arbete är välutvecklad och inlärningsförmågan är mycket god. Den är anpassningsbar och livlig. Rasen har samarbetsförmåga och självförtroende och intresse av att vara sin ägare till lags. Den är ofta likgiltig mot främlingar, men ska alltid vara hanterbar.

Storlek och utseende

Rasen är medelstor 40–50 cm i mankhöjd och 14–22 kg i vikt. Storleken varierar mycket, vilket kan bero på de tre ursprungliga blodslinjerna. Den är rustik och atletiskt byggd och har rektangulär kroppsform med spänstiga rörelser. Ögonen är uttrycksfulla och ska liksom nosen harmoniera med pälsens färg. Den har lockig päls och kvalitén varierar från nästan ingen underull till mycket tjock päls. Färgen ska vara enfärgad (vit, svart eller brun) eller tvåfärgad (vit/brun eller vit/svart). Längd på svans kan variera från stubb till hellång.

Pälsvård

Pälsen gör rasen väl rustad för olika klimat och gör den lämplig till såväl vattenarbete som arbete på land. Rasen fäller inte och kräver ingen daglig pälsvård och maskinklipps regelbundet, ca. två till tre gånger/år. Att borsta eller kamma den är inte att rekommendera, för då blir pälsen en jämn filttova. När pälsen blir lång består pälsvården i att man delar tovorna med fingrarna. Det är viktigt att kontrollera örongångarna regelbundet, så att det inte blir för mycket hårväxt i dem. För övrigt bör man kontrollera att pälsen mellan trampdynorna inte filtas ihop av smuts och grus.

Övrigt

Rasen är smidig i tidig ålder och har en mycket god kroppsmedvetenhet, som varar livet ut. De kan bli mycket gamla!

IMG_2324

Mer om rasen på Svenska Perro de Aqua Español-klubbens hemsida: www.perroklubben.se