Jag heter Louise Mörnstrand och bor med min familj i ett hundraårigt hus med en stor lummig trädgård, som ligger i en liten by i utkanten av Lund. Familjen består även av Mats och våra två numera utflugna barn Hector och Maribel, dessutom finns det fyra hemmaboende perros i skiftande ålder, kön och färg – Isa, Dicho, Lily och MissU.

IMG_2493

Vi blev förälskade i rasen Perro de Agua Espanol för ett tiotal år sedan, då vi under en semester på Öland träffade på en helt underbar liten krulltott-valp. Förutom att den var bedårande söt och dessutom hade ett mycket trevligt temperament, så visade det sig också att den tillhörde kategorin icke-hårfällande raser och med tanke på att vår son hade tendens till pälsallergi så kändes det som om rasen skulle kunna vara intressant för oss. På min önskelista inför ett hundinköp stod också  att den skulle vara arbetsglad och lämplig för olika slags arbetsuppgifter och när även det stämde in, så var saken klar! Ja, i alla fall nästan, för när hundköpet närmade sig så blev plötsligt Mats osäker på om han var redo att bli hundägare!  Medan jag, efter att redan som ung ha tränat schäfer i lydnad och spår samt varit mycket aktiv både som hjälpinstruktör och funktionär i Västerviks Brukshundklubb, kände mig betydligt mer säker på vår nya familjemedlem! Men att köpa hund och inte ha alla med sig kändes inte bra, så nu krävdes det lite kvinnlig list! Sagt och gjort, Maribel och jag började då att dra med Mats på ett otal valputställningar och till slut blev han så trött på alla våra ansträngningar att han sa ja!

IMG_1204IMG_2395IMG_2588

En regnig sommar för ett tio-tal sedan kom så världens sötaste Isa in i vårt liv och det har vi aldrig ångrat! Jag minns det årets semesterväder mycket väl och drar mig till minnes hur frustrerad jag var över det eviga regnandet, men att få hem denna bedårande lilla tikvalp förgyllde sedan hela vår sommar! Tack vare henne fick hela vår familj upp ögonen för vilken underbar hundras perron är! Två år senare köpte vi den fina hanhunden Dicho och efter ytterligare tre år kom chokladpralinen Lily till vårt skånska hem. Fyra år senare hämtade vi också hem det finska lakritstrollet Missu.

I början av år 2014 blev mitt kennelnamn LAMIRADA äntligen godkänt. Spanskans la mirada betyder blicken och inget kan väl vara mer uttrycksfullt än en perroblick!

IMG_1492

Förutom promenader och olika vardagsbestyr med hundarna som alla i familjen hjälper till med, så är det jag som har huvudansvaret för deras träning och tävling samt för kennelverksamheten. Våra hundar aktiveras dagligen och de tränas och tävlas i framförallt sök, lydnad och spårning av olika slag. Dessutom ställer jag ut dem på olika hundutställningar, både inom och utom Sverige.

IMG_2241

Under åren som gått har jag skaffat mig nya hundkunskaper och erfarenheter, genom att bl.a. ha gått olika kurser, tagit privatlektioner i bl.a. lydnad och spår,  lyssnat på föreläsningar, tränat i träningsgrupp, utbildat mig till allmänlydnadsinstruktör i SBK:s regi och därmed också ansvarat för hundkurser samt gått SKK:s uppfödarutbildning.